Zbilansowana, zdrowa dieta, powinna składać się przede wszystkim z białka, węglowodanów i tłuszczy. Dodanie odpowiednich tłuszczy do swoich posiłków pozwala cieszyć się lepszym zdrowiem i czerpaniem korzyści, takich jak lepsza przyswajalność składników odżywczych. Jak wybrać odpowiednie, zdrowe źródła tłuszczów do swojej diety?
Jakie funkcję pełnią tłuszcze w diecie?
Tłuszcze odgrywają ważną funkcję w organizmie, a dodatkowo są nośnikiem smaku. Wybierając dobrej jakości tłuszcze, przyczyniają się one do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych i wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Ponadto chronią narządy wewnętrzne i obniżają poziom cholesterolu. Jak podaje https://www.kulturystyka24.pl/, są również źródłem witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, takich jak A, D, E oraz K, intensyfikując ich przyswajanie wraz z innymi składnikami odżywczymi.
Popularne, szczególnie w dietach redukcyjnych, unikanie tłuszczy w sposób gwałtowny przyczynić się może do działań, na których ucierpi zdrowie oraz uroda. Poważne niedobory tłuszczów, zaburzają wiele procesów w prawidłowo funkcjonującym organizmie. Wpływają również na osłabienie struktur błon komórkowych, które stają się zauważalne na skórze. Samopoczucie może się także nagle pogorszyć, poprzez osłabienie działania układu nerwowego, a smaki spożywanych potraw będą mniej intensywne.
Tłuszcze – jakie wybrać?
Warto dbać o odpowiedni poziom tłuszczów w swojej diecie, wykorzystując np. tłuszcze roślinne. To doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, najbardziej pożądanych dla naszego zdrowia. Wspierają one funkcjonowanie organizmu, szczególnie serca, układu krwionośnego, nerwowego, a także utrzymania odpowiedniej odporności i prawidłowego działania mózgu. Konieczne jest dostarczanie ich z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować. Źródłem tłuszczów roślinnych, może być m.in.:
- oliwki,
- nasiona,
- orzechy,
- awokado
- rzepak,
- len
Nie warto zapominać o innych źródłach tłuszczy w diecie, które dostarczają ryby. Zwłaszcza tłuste ryby morskie, przyrządzane na parze lub w piekarniku są cenne odżywczo, a także lekkostrawne. Bogate ponadto w witaminy A, D, E, i K oraz cennych kwasów omega-3. Spożycie kwasów omega-3, zawartych w tłustych rybach, zmniejsza ryzyko chorób kardiologicznych, zwiększa odporność fizyczną i psychiczna oraz zwiększa wydajność systemu nerwowego. Do swojego menu warto dodać ryby, szczególnie łososia, śledzia, halibuta, sardynki, szproty, czy makrelę. Pamiętać należy również o zdrowym podejściu i urozmaicaniu swojego codziennego jadłospisu.